Lyssna till känslofylld jojk.

Lyssna till känslofylld jojk.

Duodji - samisk slöjd.

Duodji - samisk slöjd.

Familjen Kuhmunens renrajd.

Familjen Kuhmunens renrajd.

Besmyckad härk i renrajd

Besmyckad härk i renrajd

Midvinterkyla fascinerar.

Midvinterkyla fascinerar.

Redaktionen tipsar


Jokkmokks marknad är så mycket mer än en traditionell marknad och vi vill gärna lyfta fram några spännande axplock ur det digra programmet. Där här är bara en liten del av allt man kan uppleva under Jokkmokks marknad 2017.

1. INTERRUPTIONS

Interruptions är en fotografisk utställning med porträtt av kvinnor i Sápmi, om deras berättelser, drömmar och arv av Sarah Cooper och Nina Gorfer. Utställningens tema berör de kulturella handlingar som inkräktat på och format den samiska kulturen och de porträtterade kvinnornas personliga upplevelser. Utställningen kan beskådas varje dag 9-18 på Ájtte.

2. GOVADAS - GOABDES - GÅBDDÁ - GIVEVRIE

Fredrik Prost är en ung samisk slöjdare och 2016 års Asa Kitok-stipendiat. Fredrik drivs av vilja att experimentera och utveckla såväl bruksföremålen som den egna hantverksskickligheten. Missa inte utställningen Govadas - Goabdes - Gåbddá - Givevrie som pågår 2 - 20 februari på Sameslöjdstiftelsen.

3. GLESBYGD´N

Vemodsreggaebandet Glesbygd´n firar 10 år och bjuder upp till sväng fredag klockan 21:00 på Bio Norden.

4. MOD - BiEJVVE SjABME ORIGINAL MEETING

MoD är ett fristående arrangemang, en "festival" i marknaden. Den anordnas på gamla marknadsområdet och Hembygdsgården under hela veckan med konserter, teater, utställningar, workshops, dans, föreläsningar, café och öppen scen. Evenemanget är drogfritt och har en akustisk inriktning med mjukt ljus. Missa inte MoD, det laddas upp för en rejält vitaliserande kulturbomb!
Se hela programmet för Mod här!

5. LÅTAR & SKRÖNOR

Berättelser, vilda skrönor och folkmusik av och med Hasse Alatalo, Oline Bakkom, Mikael Niemi, Mikael Segerström, Jan Olofsson, Anders Hällström, Kristina Rådström och Lillebror Vasaasen. Bio Norden på lördag klockan 12 och 15

6. KALLE URHEIM

Kalle Urheim är en lulesamisk jojkare och artist med djupa rötter i Jokkmokk och norska Tysfjord. På Jokkmokks marknad uppträder han med fullt band, kör och musikaliska gäster. Kalle Urheim är aktuell med sitt debutalbum - Ruodjo - Sacred breath from the Tundra som släpptes i augusti förra året! Lördag 4/2 klockan 16:30 på Folkets Hus

Jokkmokkspodden, Ihkkátis Dávvierh och Frida Selander (MoD, tisdag 19.00)

7. DUODJI - SAMISKA MÄSTERVERK

Duodji är samisk slöjd och en viktig del av den samiska kulturen. Utställninge Duodji - samiska mästerverk kom till efter en donation på hundratals föremål och visas på Ájtte.

8. ÁRA

Det samiska bandet ÁRA med Simon Issát Marainen. Lagom till Jokkmokks marknad släpper de skivan Girkásit. ÁRA är ett band som bryter ny mark och skapar nya vägar för jojken som konstform och uttrycksmedel och musiken kan beskrivas som världsmusik, improvisation, jazz, kammarpop och jojk, men egentligen finns det inget som låter som ÁRA. Sedan debutalbumet har bandet hyllats av kritiker och bandet har skapat sig en trogen lyssnarskara. Musikmagasinet Lira gillar och skriver Stark, vemodigt och mycket vackert. Fredag 19:00 på Bio Norden.

9. LÅTAR - SVENSK FOLKMUSIK & BACH

Orgelvirtuosen och tonsättaren Gunnar Idenstam tar sig an Bach och folkmusik tillsammans med nyckelharpisten Johan Hedin. Fredag 3/2 i Jokkmokks nya kyrka klockan 19:00

10. GIJSSÁ

Gijssá är en mötesplats signerad Lena Viltok, där det serveras lite av varje i ett brett och gott lokalproducerat program med mat och fika, musik, föreläsningar, konst och samiskt hantverk.

11. IHKKÁTTIS DÁVVIERH

Missat inte avgångseleverna från Samernas utbildningscentrums slöjdutställning. Vernissage på onsdag 18-20. Utställningen pågår torsdag till söndag!

12. JOKKMOKKSPODDEN

Jokkmokkspodden är en hyllning till livsstilen i glesbygd och coola människor som lever livet fullt ut. Victoria Harnesk överraskar med marknadens mest aktuella gäster. Ni träffar dom i Berättarkåtan, torsdag till lördag klockan 12-13 och på Snöscenen med spännande gäster torsdag till lördag klockan 13-14. Lyssna på Jokkmokkspoddens stream direkt på Jokkmokksmarknad.se


Senast ändrad: 2017-06-27 14:08:26
Hitta rätt direkt
Hitta rätt direkt

Interaktiv karta över området

Bilder från marknaden
Bilder från marknaden

Besök vårt bildarkiv

Marknaden i din smartphone
Marknaden i din smartphone

Besöker du oss med mobil?

Samarbetspartners