Lyssna till känslofylld jojk.

Lyssna till känslofylld jojk.

Duodji - samisk slöjd.

Duodji - samisk slöjd.

Familjen Kuhmunens renrajd.

Familjen Kuhmunens renrajd.

Besmyckad härk i renrajd

Besmyckad härk i renrajd

Midvinterkyla fascinerar.

Midvinterkyla fascinerar.

Jubileumsmarknad 2005

År 2005 firades vintermarknadens 400-årsjubileum. Under de femtio åren som gått sedan den första jubileumsmarknaden har den vuxit till Nordkalottens stora vinterfest och turistmagnet. Konst och kultur har blivit lika viktiga inslag som kommers. Ett programblad, som utvecklats till en fullmatad katalog med alla programpunkter, har tryckts och spridits sedan 1962. På 1970-talet tog Jokkmokks kommun via turistbyrån kontroll över marknaden genom att utfärda tillstånd till försäljning. På så sätt har man kunnat hålla en viss kvalitetsnivå i varuutbudet. Antalet besökare hade på 1990-talet ökat till ca 25.000.

Inför 400-årsjubileet skapades en projektorganisation inom kommunen som svarade för samordning och övergripande planering. Kulturförvaltningen och institutioner som Ájtte museum, Samernas Utbildningscentrum och Svenska kyrkan utgjorde stommen i ett stort programutbud. Permanenta och tillfälliga krogar stod för mat och underhållning. Hotell, stugbyar och privata hem var till bristningsgränsen fyllda med tillresta marknadsfirare från hela världen. Marknaden hade fått nyhetsvärde och bevakades av både lokal och internationell media.

Antalet besökare uppgick till ca 80.000 under marknadsveckan. Kungaparet invigde jubileet från en stor isscen, uppbyggd på Talvatissjön och en festkantat uruppfördes av Norrbottens kammarorkester. Hela samhället höll fest, prytt med snö- och isskulpturer och brinnande marschaller.

2005 hölls också för första gången den Historiska marknaden och de traditionella tre marknadsdagarna utökades därmed till sex dagar. Veckan inleddes på söndagen med en gudstjänst i Gamla kyrkan som följde en gudstjänstordning från 1600-talet. Den Historiska marknaden vill återskapa upplevelsen av en marknad för 400 år sedan och hålls på det ursprungliga marknadsområdet. Här handlas och byts varor som handmalet kornmjöl, hemgjorda salvor, vadmal, kläde, och varma bällingskor.

Senast ändrad: 2016-12-01 14:03:33
Hitta rätt direkt
Hitta rätt direkt

Interaktiv karta över området

Bilder från marknaden
Bilder från marknaden

Besök vårt bildarkiv

Marknaden i din smartphone
Marknaden i din smartphone

Besöker du oss med mobil?

Samarbetspartners